Verzorging & Opvoeding - BernerHofke

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verzorging & Opvoeding

De Berner Sennen
Vacht:
Een Berner sennen pup lijkt een “beertje” met heerlijk zacht wollig pluishaar. Dit nesthaar wordt na korte tijd vervangen door de definitieve vacht Dit begint bij de staart met als laatste de kop totdat de hele vacht is gewisseld.

Het is belangrijk om van begin af uw pup te laten wennen aan een dagelijkse borstelbeurt. Dit houdt de huid en de vacht in een goede conditie en zorgt ervoor dat u weinig hondenharen in huis terugvind. Laat uw hond echter nooit scheren!

Later is het voldoende om de hond twee à drie keer per week te borstelen. Vooral achter en onder de oren, op de borst en in de broek kunnen zich snel klitten vormen. Geef daarom die plekjes extra aandacht. U kunt de klitten eventueel weg knippen. Trek nooit hardhandig met een kam de klitten uit de vacht: uw hond zal een borstelbeurt hierdoor bijzonder vervelend gaan vinden.
Gebit: Een gezond gebit is een voorwaarde om goed te kunnen eten waardoor uw hond gezond kan blijven. Om tandsteen te voorkomen geeft u uw hond harde brokken en kauwstaven.
Nagels: Wanneer een hond regelmatig op een harde ondergrond loopt, slijten de nagels meestal vanzelf. Is dit niet het geval en zijn de nagels van de hond te lang, dan kunt u deze knippen met een speciale nagelschaar. U vind deze in een dierenzaak.
Ogen: Het dagelijks schoonmaken van de ogen doet u door met een tissue de “slaapjes” en opgedroogd oogvocht uit de ooghoeken te verwijderen.
Oren: Het is aan te raden om de oren 1x per week schoon te maken met een schoon, katoenen doekje, natgemaakt met wat lauw water of babyolie. Schut uw hond regelmatig met zijn kop dan kan dit duiden op oor mijt of een oorontsteking.

Opvoeding:
Wanneer uw hond goed is opgevoed en luistert zult u niet alleen zelf meer plezier aan uw hond beleven. Ook voor uw omgeving is dit prettiger.
Een pup kan spelenderwijs veel leren over wat wel en wat niet mag. Door gewenst gedrag te belonen en vooral consequent te zijn vormen hierbij belangrijke hulpmiddelen. Door hem telkens voor goed gedrag te belonen met uw stem, een aai of iets lekkers, zal hij sneller leren u te gehoorzamen.
U kunt heel veel baat hebben bij een puppycursus vooral als het uw eerste hond is.
Zindelijkheidstraining:
De basis van het zindelijk maken is het observeren van uw pup. Als u goed oplet, zult u zien dat hij meestal eerst langdurig rond snuffelt en rondjes gaat draaien op dezelfde plek, voordat hij gaat plassen. Pak hem rustig op en zet hem buiten op het gras. Beloon hem uitbundig wanneer hij buiten zijn behoefte doet en geef een beloning bv. een hondenkoekje. Na het eten of slapen zal uw pup vaak zijn behoefte doen. Een bench is een uitstekend hulpmiddel om een pup ‘s nachts zindelijk te maken.
Lichaamsbeweging:
Een Berner mag u niet te zwaar belasten toch zal een hond met regelmaat uitgelaten moeten worden. Een Berner heeft al zijn energie nodig om sterke botten, pezen en gewrichten op te bouwen. Laat de lengte van de wandelingen daarom afhangen van het gedrag van uw pup. 
Als hij gaat liggen dan geeft hij aan dat hij wil rusten. Respecteer dit en laat hem dan even liggen. Sleur uw pup nooit tegen zijn zin in mee.

Het beste kunt u in het begin per dag 6 tot 8 korte wandelingetjes maken van hooguit 10 minuten. Bouw dit langzaam op lange wandelingen kunnen de gewrichten van een jonge Berner schade berokkenen wees hier altijd alert op. Naarmate uw pup ouder word mag hij ook langer gaan lopen.

Is uw Berner volwassen dan mag hij net zolang lopen als dat hij vol kan houden. Om er voor te zorgen dat uw pup rechtlijnig beweegt is het advies de hond bij voorkeur aan de riem uit te laten.
Extra Tips:
• Laat uw pup het eerste jaar geen trappen lopen en pas op met gladde vloeren.
• Bestrijd niet alleen de vlooien maar ook de larven maar behandel ook tegen teken.
• Houd het gewicht van de pup in de gaten: overgewicht leidt vaak tot botafwijkingen.
• Laat uw pup niet met grote en vooral zware honden ravotten.
• Beweging is goed voor uw pup maar er is een verschil tussen bewegen en verstandig bewegen let hier goed op.
• Laat uw pup/hond nooit spelen met een volle maag.
• Houd uw hond op een goed gewicht.
• Laat uw pup het eerste jaar vooral niet achter een balletje of een stok aanrennen of mee rennen naast een fiets en niet op het strand (los zand) lopen.
• Harde brokken en voldoende kauwmaterialen zorgen voor een goed gebit en verminderd de kans op tandsteen.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu