Ras beschrijving - BernerHofke

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ras beschrijving

De Berner Sennen
De Berner sennen hond werd van oorsprong in de omgeving van Bern (Zwitserland) als boerderijhond gebruikt. Vandaag de dag is de Berner sennen een populaire huishond. 
VAn oorsprong heette de Berner Sennen hond Dürrbächler, vernoemd naar het gehucht Dürrbach Hier kwam deze driekleurige erf hond veel voor. 
De Berner sennen is de bekendste van de vier Zwitserse berghonden (Appenzeller, Entlebucher en Grote Zwitserse sennen hond).

De Berner is een erg gemakkelijke hond zowel in omgang met mensen als kinderen en met dieren. Ze zijn erg aanhankelijk en goed af te richten.
De gemiddelde levensduur is 8-10 jaar.

Rasstandaard van de Berner Sennen
In het algemeen is de Berner Sennen langharing en driekleurig. Het is een krachtige en gewegelijke hond van meer dan middelgrote en heeft stevige ledematen. Zijn lichaamsverhouding is eerder gedrongen dan lang. De verhouding tussen schofthoogte en lichaamslengte is ca. 9:10 lijkt eerder gedrongen dan lang.

Het karakter en gedragsaard: Het is een zekere opmerkzame, waakzame hond en onbevreesd in alledaagse situaties. Ze zijn goedmoedig en aanhankelijk in de omgang met vertrouwde personen. Ze hebben een gemiddeld temperament en zijn volgzaam. Tegenover vreemde zijn ze zelfverzekerd en vriendelijk.

Ze hebben een krachtige schedel zowel in zij-, als in vooraanzicht dat zeer licht gewelfd met een zeer duidelijke doch niet te sterke stop, winig ontwikkelde voorhoofdgroef en een krachtige middellange rechte snuit. De neus is zwart en de lippen zijn aansluitend en zwart met een volledig krachtig schaargebit. De ogen zijn donkerbruin en prachtig amandelvormig met goed aansluitende oogleden kunnen ze je betoveren met hun blik. Verder zijn ze in het bezit van hangoren die driehoekig, licht afgerond en hoog aangezet zijn van middelgrote maatd en in rust vlak aanliggend. De hals is krachtig gespierd en middellang.

Hun lichaam is krachtig en compact waarbij de borst met een duidelijke voorborst tot aan de elleboog reikt. De borstkas varieert van breed tot ovale doorsnee. De rug is vast en recht en ze hebben een breed en krachtig lendenpartij. De kruis is vloeiend afgerond en de buik niet opgetrokken. De staart is dichtbehaard en in rust hangend, in beweging zwebend op rughoogte gedragen of licht daarboven
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu